Dorpstraat 5, 6582 AK Heumen
dekenschrijver@sintgeorgiusgilde.nl

Het Gilde

Het Sint Georgius Gilde uit Heumen is ouder dan 1445, maar tot deze tijd kan onderbouwd terug worden gegaan. De volledige naam van het Gilde is; Sint Georgius en Catharina Gilde. Het Gilde is een echte broederschap en telt geen vrouwen onder haar leden. Het Gilde bestaat uit circa 70 Gildebroeders en heeft tamboers, een vaandeldrager, vendeliers en vele geweer- en kruisboogschutters onder haar leden. Lid worden kunnen alleen mannen die woonachtig zijn in het kerkdorp Heumen.

Het uniform benadrukt via de witte blouse en de witte handschoenen de reinheid (eerlijkheid) van een Gildebroeder. De rode hes (de kleur van het bloed) verwijst naar de legende van het gevecht van Sint Joris (ook Georgius en Gregorius) met de draak. Op de hes is een symbool aangebracht van het martelrad waarop de Heilige Catharina miraculeus ontsnapte aan de dood. Net als andere Gilden heeft het Sint Georgius Gilde; Dientbaarheid, Broederschap en Trouw hoog in het vaandel staan.

Sinds 2003 is het Sint Georgius Gilde weer aangesloten bij de Noord Brabantse Federatie van Schuttersgilden en de Kring van Schuttersgilden “Land van Cuijk”, waarvan het Gilde van Heumen in de oudheid ook al deel uit maakte. Op het voormalige kasteel van Heumen woonden de “Heeren van Heumen” (de machtige familie Van Steenhuijs), die ook landheer waren in het Land van Cuijk en stadsheer van de stad Grave. Via een doorwaadbare plaats in de (toen nog ongestuwde) Maas en een opfrisbeurt daarna op het “Huijs te Linden” maakte deze “Heeren” vanuit Heumen, hun ronde over hun landgoederen.

Door de tweede wereldoorlog en federatieve afspraken over het aanhouden van provinciegrenzen is het Heumense Gilde tijdelijk gescheiden geweest van het Brabantse, maar deze “misstap” is inmiddels dus gecorrigeerd.

Het Gilde is vooral actief bij het opluisteren van sociale evenementen binnen de gemeenschap van het kerkdorp Heumen en de gemeente Heumen, maar ook daarbuiten worden regelmatig evenementen bezocht. Daarbij wordt wel altijd naar een relatie / verband met het oudheidkundige gezocht.

Bij Kring- en / of Federatiedagen wordt deelgenomen aan de optocht, het defilé incl. massale (Brabantse) opmars, de historische tentoonstelling en schiet- / kruisboog- / vendel- en muziekwedstrijden (Gildetrom en bazuin).

Het belangrijkste uitgangspunt van het Heumense Gilde is echter de onderlinge gezelligheid en verbondenheid. De Gildebroeders zijn er voor elkaar bij vreugdevolle dagen zoals een bruiloft waarbij een vendelhulde wordt aangeboden, alsook bij droevige dagen zoals een begrafenis waarbij een Gildebroeder met Gilde-eer ter grave wordt gebracht door de Gildebroeders.

Hier vindt je een overzicht van het Koningszilver dat het Sint Georgiusgilde in bezit heeft en waarvan eeen gedeelte aan de Koningsketting hangt.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial